are's FotoPage

By: are aniqyuqe

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 16-Sep-2008 01:55 Email | Share | | Bookmark
kuih keria

 
 
Code:
ni kuih buat buka posa mggu 2,3 ari lps...bhn2 utk buat keria x byk,cuma kena ade tepung,keledek semestinya dan telur(nak bg kuih ni lembut dan mudah nak bentuk)tp ade jugak sstgh org x guna telur pun...tp ku lg sedap kalu letak telur sebijik,keledek 6-7ketul dan gandum tu main agak2 jer..

pastu masak gula+air biar betul2 mendidih(b'kilat)..boleh la masukkan kuih tu sambil gaul rata dgn air gula tu..siap dah!!!


Tuesday, 2-Sep-2008 00:56 Email | Share | | Bookmark
bubur kacang hijau

 
 
ni pun resepi biasa2 jer...biasa ku rendam dulu kacang ni pastu trus rebus sampai empuk tp kali ni k goreng tanpa minyak dulu kacang tu sampai warnanyer gelap skit..sbb ku pernah dgr org buat style mcm ni..jd,sajer jer nak test mcmana rasenyer...pastu baru rebus sampai empuk,campur gula dan secubit garam. Barulah masukkan santan dan sedikit sagu biji yg kecil2 tu...ok siapppp!!!
mudah kan...???


Tuesday, 2-Sep-2008 00:39 Email | Share | | Bookmark
SALAM RAMADAN SEMUA!!!

 
 
Code:
ni kueh sblm ramadan lg..nak byr hutang puasa la nih....
x payah letak resepi lah..sbb kueh ni semua org tau buatnyer!!!
tp x best laa sbb guna kelapa kering..kdg2 tu rasa t'cekik jer kat tengkuk.


Saturday, 23-Aug-2008 13:14 Email | Share | | Bookmark
kurma ayam,solok piman,daging masak merah

 
 
 
ni menu 2,3 ari lps...

letak gambar dulu...resepi kemudian!!


Saturday, 23-Aug-2008 13:01 Email | Share | | Bookmark
muffin choc chip

 
 
 
    sumbangan;chef anuar deraman
    ambik dr fp k.zanaz...resepi ku kopipes jer dr situ kay!!!malas sungguh nak taip satu2

    Bahan-bahan
    100gm telur
    75 gula perang
    75 gm gula kastor
    150 ml susu
    150 ml minyak masak
    250gm tepung gandum
    15 gm serbuk penaik
    15 gm serbuk koko
    100 gm coklat cip

    Cara:-
    1. Campurkan telur bersama gula perang dan gula kastor. Kacau sebati.
    2. Masukkan susu dan minyak ke dalam adunan telur dan kacau rata.
    3. Gaul tepung, serbuk penaik bersama serbuk koko dan masukkan ke dalam adunan. Kacau rata.
    4. Masukkan coklat cip dan kacau rata
    5. Masukkan adunan ke dalam paper cup yg diletakkan di dalam acuan muffin
    6. Bakar sehingga masak pada suhu 190C lebih kurang 20 minit.

    Tips: adunan yg dimasukkan coklat cip tidak perlu dikacau terlalu lama kerana ini akan membuatkan coklat cip kembang dan adunan akan menjadi keras.


[<<  <  [1]  2  3  4  5  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net